

Denumire comerciala: MAQS Acid formic 68.2g
Substanta activa: acid formic
Actiune terapeutica: albine tratamentul varoozei cauzata de Varroa desctructor
Grupa terapeutica: alte medicamente
Forma farmaceutica: benzi pentru stup
Prezentare: plicuri x 2 benzi
Perioada asteptare: 0 zile. Nu se colecteaza mierea in timpul celor 7 zile de tratament consumului uman.
Detinator licenta: NOD Apiary Irelanda
Mod eliberare: Cu prescriptie
Acest produs se poate deconta prin programul PNA
Prescriptie:
Acest medicament se comercializeaza pe baza de reteta sau nota de comanda. Poti consulta medicul nostru veterinar sau poti incarca si salva documentul aici.MAQS 68,2 g acid formic benzi pentru stupi, pentru albine melifere
Substante active:
Fiecare banda contine:
Acid formic 68,2 g
Fiecare banda este formata dintr-un gel de culoare crem spre caramel, ambalata in hartie laminata alba, biodegradabila. Fiecare banda are dimensiuni de aproximativ 10 x20x 0,4 cm, si o greutate de 146g.
Indicatii
Tratamentul varoozei produsa de Varroa destructor la albinele melifere.
Contraindicatii / Reactii adverse
Nu utilizati produsul pentru a trata colonii mai mici decat cele indicate pe eticheta ( corp cu intervale simple sau duble cu puieti, echipament Langstroth strandard sau stupi echivalenti de dimensiune maxima cu roi de colonii de albine melifere care acopera cel putin 6 rame ( aproximativ 10.000 de albine)).
O colonie mai mica s-ar putea sa nu aiba suficient volum pentru a aobtine o concentratie tolerabila de acid formic.
Ventilatia insuficienta, temperaturile ambientale ridicate si volumul insuficient al stupilorau fost identificati ca factori de risc specifici pentru acumularea de concentratii de acid formic mai ridicate decat nivelurile usor de tolerat. Acesti factori trebuie observati cu atentie, deoarece exista un risc crescut de aparitie a reactiilor adverse daca nu sunt respectate.
In cazuri mai putin frecvente, au fost observate mortalitatea crescuta a albinelor adulte, mortalitatea puietului si/sau pierderea reginei. Semne secundara, inclusiv albine care abandoneaza stupul, reducerea pontei si/ sau pierderea totala a coloniilor onservate in consecinta.
Albinele muribunde ( de ex, cele care sufera de o infectie virala sau de o infestatie cu acarieni) sunt mai susceptibile la efecte toxice.
In prima faza, acidul formic va tulbura activitatile coloniei si poate, in decurs de o zi de la aplicare, sa determine respingerea reginei, declansand activitati de inlocuire a reginei.
Este de asteptat extinderea coloniei ca parte a procesului de control a concentratiei de vapori in primele 3 zile de la aplicarea tratamentului. Poate fi observat comportament de roire.
Prezentare: Cutie pvc x 10 benzi impregnate.
Mod de administrare
Doza: 1 pliculet (adica 2 benzi) per stup. Perioada de tratament este de 7 zile. Lasati un interval de cel putin o luna intre aplicari.
Recomandari privind administrarea corecta
Aplicare: Coloniile ar trebui s aaibe rezerve bune de alimante inainte de tratament si nu trebuie sa fie hranite in stup pe perioada tratamentului.
Dupa ce stupul este pregatit , scoateti cu grija benzile din pliculet si separati cele doua benzi. Nu desprindeti hartia ecologica!!! (Acestea actioneaza ca un fitil, controland cantitatea de substanta activa eliberata).
Pentru stupi cu intervale simple sau cu doua intervale de puieti, plasati tratamentul pe barele superioare ale ramelor corpului inferior. Nu trebuie utilizata nici o rama suplimentara.
Asezati doua benzi in asa fel incat sa ramane plate pe toata latimea camerei, cu aproximativ 5 cm intre benzi si 10 cm intre capetele ramei de puieti si marginile exterioare ale benzilor. Consultati pictograma cu Optiunile de aplicare.
Amplasament: Aplicarea corecta a benzilor pentru stup este prezentata in pictogramele de mai jos.
Intrarea din partea de jos a stupului trebuie sa fie deschisa pe intreaga latime a stupului, minimum 13mminaltime, pe intreaga durata a tratamentului (7 zile), fara bariere spre camera de puieti.
Pentru stupii cu intrati permanant reduse, luati masurile adecvate pentru a oferi fante de ventilatie echivalente. Cateva exemple sunt prezentate in pictograma de mai jos.
Benzile pot fi aplicate in timpul culesului de miere. Se vor adauga magaziile de miere in timpul tratamentului pentru a conferi spatiu suficient pentru extinderea coloniilor puternice ori daca se anticipeaza un flux de miere. Este probabil sa existe excluderi ale regini din stup.
Cea mai mare parte a sunbtantelor/ excipientilor sunt reprezentate de zahar alimentar si amidon, cu o folie de hartie biodegradabila. Nu este necesar sa indepartati benzile din stup dupa perioada de aplicare de 7 zie, deoarece albinele vor indeparta benzile uzate. Daca indeparati benzile, transformati-le in compost.
Timp asteptare: 0 zile
Nu recoltati miere in timpul celor 7 zile de tratament.
ATENTIONARE !
A se proteja de lumina.
A se pastra in loc uscat, la temperaturi de sub 25ºC
Atentionari speciale:
Incercati sa deranjati colonia cat mai putin posibil in timpl aplicarii. Aplicati tratamentul tuturor coloniilor din stupina in acelasi timp. Utilizati tratamentul conform instructiunilor.
Acest produs trebuie utilizat numai ca parte integrata a unui program de control varroa.
Pentru a se asigura eficienta produsului, acesta se va utiliza cand temperatura externa este peste 10ºC
Utilizarea cu precautie a substantelor acaricide
Benzile pot fi aplicate in timpul culesului de miere: asezati pe fagurele de miere daca se anticipeaza un flux de miere, pentru a conferi spatiu suficient pentru extinderea coloniei, rata naturala de ecloziune si mortalitate este intre 1.000 si 2.000 de albine pe zi in timpul primaverii si al verii. Din cauza stresului tratamentului, albinele care sunt fragile din cauza varstei sau a unor boli si care in mod normal ar muri departe de stup, pot muri in interiorul stupului si vor putea fi observate in apropierea intrarii.
Nu deranjati colonia in timpul perioadei de tratament (7zile). In cauzl in care colonia este deranjata in acest timp, exista un risc crescut de mortalitate a puietului si/su a albinelor adulte (inclusiv a reginei) precum si de abandonare a stupului.
Temperaturi: Nu utilizati produsul cand temperaturile maxime sunt in afara intervalului 10-29.5 ºC in ziua aplicarii. Temperaturile care depasesc acest interval in primele trei zile de tratament pot determina o crestere a mortalitatii in randul puietului si un risc mare de pierdere a reginei, in special in randul reginelor fragile. Daca aceste temperaturi coincid cu o perioada arida ( in cazul in care hrana este in cantitate redusa), exista un risc crescut de pierdere a reginei, o suprasolicitare brusca sua o intarziere in depunerea oualelor. Tratamentul trebuie amanat pana la scaderea temperaturii sau pana la reluarea cuesului de nectar.
Pentru a evita o concentratie de acid formic intolerabil, este foarte importanta adigurarea unei ventilatii suficiente pe intreaga perioada de tratament.
Coloniile trebuie sa aiba rezerva suficiente de hrana in momentul inceperii tratamentului si nu ar trebui sa fie hranite pe durata acestuia.
Nu distrugeti botcele care pot fi observate inainte sau dupa incheierea tratamentului. Inlocuirea reginei, chiar daca poate fi declansata de tratament, este un proces natural si trebuie permis pentru sanatatea coloniei. Verificati sa existe o regina in colonie la o luna dupa tratament.prezenta a doua regne, mama si fiica nu este neobisnuita dupa tratament.
Precautii speciale care trebuie luate de persoana care administreaza produsul medicinal veterinar la animale.
Produsul medicinal veterinar Mavrirol poate fi moderat iritant pentru piele si ochi.
La manipularea produsului trebuie purtat echipament de protectie personal constand din manusi. Daca din greseala benzile nu au fost manipulate cu manusi, persoana in cauza se va spala insistent cu apa si sapun.
In timpul manipularii benzilor, utilizatorul nu trebuie sa fumeze, sa consume alimente sau sa bea avand manusi sau maini umede de substanta activa.
Nu se foloseste simultan cu alte produse folosite pentru combaterea varoozei.
Acest produs medicinal veterinar nu trebuie amestecat cu alte produse medicinale veterinare.
Supradozare
Mortalitatea excesiva a albinelor adulte si a puietului, precum si abandonul stupului sunt simptome tipice de supradozare. Aceste semne pot fi cauzate de depasirea dozei recomandate, de ventilatia insuficienta de temperaturile ridicate si/sau de capacitatea necorespunzatoare a stupului. In caz de supradozare, cresteti ventilatia stupului, creand intrari suplimentare de sus in jos. Verificati prezenta reginei la 2 saptamani dupa aplicare
Pentru mai multe informatii accesati tab-ul Prospecte (langa descriere produs) !!!
Fisa tehnica